woensdag 26 september 2012

Van de week heb ik samen met mede student Jaimy Dijselijnck nog meer vel onderzoek gedaan naar de informatie systemen en de borden die in Vlissingen te vinden zijn. Enkele foto's hiervan zal ik weergeven.
"Het dynamische informatie systeem onderaan de boulevard van Vlissingen" 

"Verwelkoming van Vlissingen bij Lammereburg"  

"Festival borden"

"Binnenkomst stad Vlissingen; Standaard borden"

maandag 24 september 2012

Tijd voor wat plaatjes

Jah, na al deze tekst velden van vorige post is het tijd voor wat plaatjes. Ik maak namelijk tegenwoordig foto's van de informatie systemen die ik tegenkom. Interactief of modulair, of niet!

Afgelopen week ging ik skimboarden (mijn grootste hobby) in Vrouwenpolder. Toen we de route terug reden die we altijd rijden heb ik de auto stil laten zetten door mijn vrienden om even naar buiten te springen en wat foto's te maken van de informatie systemen die ik daar tegen kwam!
Het leuke aan dit systeem is dat hij modulair is opgebouwd. De linker kant (plattegrond van Vrouwenpolder) zit in een andere behuizing dan de rechterkant waar advertenties e.d. worden opgehangen van bedrijven in de buurt.

Naast dit mooie systeem stond 1 van de goedkoopste informatie systemen die ik ooit ben tegen gekomen.
Dit is een informatie bord met twee houten palen die er al iets vergaan uitzagen toen ik hem aantrof. Maar toch mooi om te zien dat deze ook nog steeds worden toegepast.

Verder ging ik mijn vader en opa van het weekend helpen in Dishoek waar ik een interessant informatie bord aantrof op de duinovergang naar strandtent de zeester.
Het mooie aan dit informatie systeem, vind ik, is dat hij ondanks zijn compleet rechthoekige informatie blad toch een sjieke uitstraling naar voren weet te brengen door zijn standaard. Ondanks dat zou ik deze niet top off the bill willen noemen maar ik vond het wel een mooi voorbeeld waar ik weer wat mee kan in mijn eigen ontwerp!

Gemeente Vlissingen

Vandaag aan het eind van de dag was het voor de eerste jaars ED&I zover dat zei een korte creativiteit sessie hebben gehouden en daaruit een eerste ontwerp voor een step hebben bedacht. Aan het eind van deze sessie moesten zei een elevator, weliswaar horizontaal, pitch houden om het publiek ervan te overtuigen dat hun product het product was wat de gemeente Vlissingen moest kopen.

Wij, als tweede jaars ED&I'ers, werden gevraagd om jury te zijn en te beoordelen of we de step zouden aannemen of niet en wat kritische vragen stellen. Omdat het al aan het eind van de dag was en niet iedereen meer op school was deed ik samen met allebei de Sven's en Alex ons voor als gemeente Vlissingen.

Waarom vermeld ik dit op mijn blog? Ik heb natuurlijk het eerste jaar van ED&I niet mee gedraaid en was erg benieuwd naar de ideeën die de eerste jaars gemaakt hadden en zo liepen de concepten uit 1 van een volledig (in idee) uitgewerkte step die met spraak herkenning werd gestuurd tot een step die eigenlijk alleen nog maar uit het achterwiel bestond die op een kaas moest lijken, want dit sluit aan bij het beeld van Nederland.

Het leuke aan deze middag was dat wij even in de rol van ook onze eigen opdracht gever mochten kruipen en eigenlijk ook ons eigen ontwerp indirect feedback gaven. Met name het aansluiten bij het DNA van Vlissingen is een groot punt!


Gast college

Vandaag hadden we een gast college van Rianne Hoeve wat erg interessant was op meerdere vlakken. Ze hield namelijk een verhaal over de openbare ruimte en de inrichting daarvan met voorbeelden uit haar eigen praktijk ervaring.

Het mooiste vond ik de voorbeelden waarin ze liet zien hoe onhandig soms de openbare ruimte is ingedeeld en een door haar ontwikkelde oplossing die gepresenteerd werd aan de hand van gephotoshopte afbeeldingen.

Het is altijd mooi om te zien hoe mensen uit de praktijk praten over hun vakgebied en de manier waarop zei tegen bepaalde aspecten aan kijken. Dit zet me meestal weer op een nieuwe manier van denken en dat kan ik weer verwerken in mijn ontwerp. 
Deze zelfde ervaring kwam overigens ook terug in de les van J.H.W. Koole die we vorige week donderdag hebben bij gewoond. Hij heeft hier verteld over zijn praktijk ervaringen in de openbare ruimte! Erg intressant.

Maar om nog even reclame te maken voor Rianne, ze heeft een gaaf Blog waarop zei haar belevingen, die ze eruit vind steken in de openbare ruimte, vastgelegd.



Plan van Aanpak en Analyse rapport

Om mijn proces in de goede structuur te krijgen en ervoor te zorgen dat iedereen op 1 lijn zit, heb ik een Plan van Aanpak geschreven. Hierin leg ik de project kaders uit en de betrokkene. Ook geef ik hierin weer wat de opdracht is en uit welk probleem deze voort komt.

Nadat het plan van aanpak klaar was ben ik verder gegaan met het maken van mijn analyse verslag. Deze omvat analyses, die ik kort weer heb gegeven in een rapport, waarin ik conclusies trek uit vindingen die ik doe.
Zo ben ik bijvoorbeeld opzoek gegaan naar een manier hoe ik mijn uiteindelijke informatie systeem hufter proof kan maken. Hier vond ik een leuk artikel over, waar uitgelegd wordt over een interactieve voetbal muur die van polycarbonaat is gemaakt en volledig hufter proof is ontwikkeld.

Meer van deze artikelen zijn dus terug te vinden in mijn analyse rapport!

maandag 10 september 2012

Opstart van het project

Op 3 September startte het nieuwe schooljaar weer voor mij. Het laatste schooljaar van mijn HBO opleiding en dit semester heb ik ervoor gekozen om wat anders te doen dan het normale traject.
Ik ga komend semester meelopen met de opleiding ED&I (Engineering Design and Innovation). We zijn al gelijk hard van start gegaan en ik ben ingedeeld in een project groep samen met:
Aan het begin van het project hebben we een briefing gehad met de Gemeente Vlissingen die onze opdrachtgever zal worden voor de volgende opdracht:


  1. Ontwerp een productfamilie van behuizingen met dezelfde uitstraling voor een een LED-scherm, dynamisch informatiesysteem, een stadsplattegrond en wanneer dit mogelijk is ook voor verwijzingen op industrie terreinen van Vlissingen. 
  2. De keuzes die gemaakt zullen worden onderbouwd op basis van materiaal, esthiek, het DNA van Vlissingen, onderhoud en budget).
  3. Uiteindelijk zal van het interactieve informatie systeem een prototypen op schaal 1:5 gemaakt worden. Ook zal duidelijk gemaakt moeten worden welke vormen van standaardisatie is toegepast en in welke vorm het systeem modulair is en nog steeds in de openbare ruimte van Vlissingen past.


Het project is gestart met het maken van het Plan van Aanpak waarin de basis stenen worden beschreven voor deze ontwerpopdracht.

Omdat ik zelf nieuw ben binnen het vakgebied van ED&I ligt er voor mij een extra uitdaging om de Delfse ontwerpmethode mezelf eigen te maken en alle producten die opgeleverd gaan worden voor deze opleiding. Ik start hiermee op niveau 0 en zal aan het einde op het zelfde niveau als mijn mede klas genoten zitten. Een van deze producten is ook dit blog waarop ik alles omtrent school zal gaan poosten!

vrijdag 7 september 2012

Student Company

Vizuri student company doet me altijd gelijk terug denken aan de tijd die ik samen met 9 andere mensen heb doorgebracht om onze ondernemen tot een succes te brengen.
Ondanks dat onze student company geen succes was, wat volgens de richtlijnen van jong ondernemen een succesvolle student company was, heb ik hier enorm veel van geleerd op talloze vlakken.
Het product dat we gingen ontwikkelen was een laptop sleeve waarin een zonnescherm geïntegreerd zit. Het idee hierachter is dat er al een zonnescherm voor de laptop bestond, maar je deze nooit bij je had wanneer je deze nodig hebt. Net als bij een regen jas, deze neem je vaak niet mee als de zon 's ochtends nog schijnt. In figuur hieronder is een schets te zien.
Figuur 7; Eerste ideeschets laptop sleeve met zonnenscherm
Omdat de groep nu niet alleen meer uit werktuigbouwers bestond, maar ook uit economen en mensen van marketing was het een grote leerervaring om samen te werken met andere afdelingen.
Een aantal facetten van de student company waren:
  1. Het opstellen van een visie en deze verwerken in het ondernemingsplan en website;
  2. Een product bedenken, marktonderzoek doen en dit product uit engineeren;
  3. Het product laten vervaardigen in de juiste serie grootte;
  4. Producten verkopen;
  5. Vergaderen;
  6. Aandelen verkopen en met dit geïnvesteerd vermogen werken.
Ondanks dat onze aandelen niet met winst geretourneerd werden na een jaar hard gewerkt te hebben, heb ik heel veel geleerd van de hierboven genoemde punten. Als ik dit project nog een keer zou doen, zou ik kiezen voor een compleet andere product strategie. Ons product was eigenlijk net te groot om in kleine series te maken en daar winst op te behalen.